Vær sammen med de som er skikkelig snille

Jeg sitter her i skrivende stund og er så vanvittig forbanna over hvor slemme enkelte mennesker kan være. Hvordan noen basert på egen manglende lyst til selvinnsikt, på grunn av feighet og fraskrivelse av ansvar kan torturere, ødelegge og påføre store lidelser på sine omgivelser. Jeg ser altfor ofte hvordan gode, fine mennesker blir misbrukt. Dessuten vet jeg selv en hel del om det ettersom jeg nettopp har sluppet fri fra det skumle grepet til et flanellinnpakket monster. Mer om det ved en senere anledning.

 

Da gjør det så ekstra godt å lese Godhetens apostler av Bjørk Matheasdatter, med undertittelen vær sammen med de som er skikkelig snille mot deg (Dagbladet Magasinet 12.5). En virkelig viktig påminnelse. Innholdet gikk rett i hjertet på meg og berørte meg så sterkt at jeg begynte å gråte.

 

For det er så sant det hun skriver. Og det som rørte meg aller mest var samtalen hun hadde hatt med en ung kvinne som sa at hun ville være sammen med de som var skikkelig snille mot henne fordi hun så gjerne ville være snill selv. Jenta var i utgangspunktet selv snill, men hun var redd for at hvis hun var sammen med de som var slemme mot henne vil hun selv bli slem, eller lukke hjertet sitt for å beskytte seg.
 

Perler for svin

Det gjør noe med oss å hige etter de som behandler oss dårlig. Følelsen av å ikke være bra nok, kul nok, verdig nok gjør vondt og knuser til slutt selvfølelsen og pågangsmotet. Det kan, som jenta sier, lukke hjertet vårt i beskyttelse og gjøre oss kalde og harde på utsiden for å holde ut.

 

Er det virkelig sånn vi vil tilbringe livet når vi heller kan være sammen med gode snille mennesker som får oss til å mykne og blomstre?

 

«Hvorfor ble det slik at snillhet forbindes med å være usynlig og kjedelig, mindreverdig og liten?» spør Matheasdatter.  Og jeg lurer på det samme.

 

De snilleste menneskene jeg kjenner finnes ikke kjedelige, ei heller er de usynlige. Ikke et sekund er de det. De er rause, sårbare, modige, heftige, varme, dyktige mennesker med engasjement, lidenskap og energi.

 

De kjedelige menneskene jeg kjenner er de som bare er opptatt av seg selv og av å få og få og få. Relasjonen er alltid enveis uansett hvordan de prøver å fremstå, og har agendaen: Hva kan du gjøre for meg? Hvor mye kan jeg karre til meg av din tid, din kjærlighet, dine ressurser?

 

Mye har det vist seg.

 

Du kjenner typen, de som setter seg i favorittsofaen din, rister av seg driten sin mens de gumler i seg omsorgen din og slurper i seg energien din. Du kjenner det etterpå, når de har gått – glade og fulle av ny energi. For du sitter igjen og er matt, tom, trist og tåkete i hodet. De er de kjedelige menneskene.

 

De som har lest mine forrige blogginnlegg, Å være som man er og Magien i å gi f***,vet at jeg lært meg på den veldig harde måten hva det koster å ha feil gjest i sofaen min.

 

De snilleste menneskene jeg kjenner får meg aldri til å føle sånn. De relasjonene er levende og gjensidige. Selv om de ofte er travle har de alltid tid og tålmodighet til å lytte, de har ikke masker og vi kan både le og gråte sammen. Vi kan være hysterisk tullete og veldig seriøse. Vi kan støtte hverandre og heie på hverandre, løfte hverandre opp eller be om en hjelpende hånd. I en sånn relasjon bytter man på.

 

 

Rett og slett gode

De snilleste menneskene jeg kjenner har de største og mest fryktløse hjertene, de er de kuleste, råeste og modigste.

 

De er modige fordi de tør å være åpne og ærlige, rå fordi de har en vanvittig humor som ikke går på bekostning av andre, og kule fordi de er gode mot de de er glade i. De er rett og slett gode mot sine nærmeste.

 

Mannen min er den kjekkeste mannen jeg vet om, og samtidig er han den snilleste. Den dunderkombinasjonen gjør ham til den hotteste mannen jeg kjenner. Det er uimotståelig tiltrekkende å være snill mot sine nærmeste, der hvor det kanskje ikke synes og man ikke i like stor grad får kred og skryt for det. De som er snille innenfor hjemmets fire vegger er som oftest også snille der ute, er min påstand. Det motsatte er dessverre ikke alltid tilfelle.

 

«Snillhet er en form for intelligens som krever både god vurderingsevne og dømmekraft. Det er ikke den gode tanken som teller, men den gode viljen og handlingen», sier filosof og forsker Henrik Syse og fortsetter: «…Snillhet som sådan forbinder jeg imidlertid bare noe positivt med. Mange av de fineste menneskene jeg kjenner, vil jeg karakterisere som snille.»

 

 

Små som store

Å være snill er viktig både for barn og voksne. Barn ser på oss og lærer av hva vi gjør. I tillegg kan gode historier hjelpe barn til å bli klar over egne og andres følelser og adferd. I barnebøkene mine er de snilleste de som tar tak i protagonisten og løfter dem opp, som gjør at de føler seg sett og verdsatt for den er.

Som har tro på dem når de ikke har det selv. Slik det geskjeftige pinnsvinet Elvira i Beatrix & dunklumpene passer på at Beatrix spiser, får frisk luft og et nytt syn på livet når det dumpa lille nebbdyret bare lengter etter de som kastet henne i søpla.

 

Eller den fryktløse jenta So i Perlehviskeren og Natthaven som igjen og igjen henter ut nye krefter i sin følgesvenn Julius og hjelper ham videre på veien sin når foreldrene hans skal skilles. Både Elvira og So er basert på sterke damer i min nærhet.

 

Slike folk er det vi trenger i livene våre.

 

Herved følger jeg oppfordringen om å (fortsette) og være skikkelig snill, og være sammen med de som er skikkelig snille mot meg. Blir du med?

Comments

 • 26/05/2018
  Nina

  Jeg blir med! God og tankevekkende blogg, Cathrine ❤️

 • 27/05/2018
  Hanne

  Jeg blir med. De som er snille har fylt opp godhet og raushet overfor seg selv for da er det en selvfølge å være snill overfor andre. Dobbelt opp, herlig!

 • 07/06/2018
  Cathrine L Wilhelmsen

  Heisann! Takk for kommentar! Selvsagt blir jeg glad av å hjelpe andre, og det gjør jeg også hele tiden – det er ikke det jeg beskriver her. Da er budskapet mitt misforstått 🙂 Ha en fin dag videre!

 • 10/06/2018
  Sophie

  Så fint! Jag är med!

 • 18/06/2018
  Sissel

  Et veldi viktig tema du tar for deg! Det er bare det at mange såkalte stygge mennesker kler seg i ulike masker. Man skjønner ikke altid at de er falske, grunne og egoistiske før relasjonen er blitt til vennskap . Det er bare det som er så skummelt!

 • 26/06/2018
  Stine

  Ja! Sånn er det bare😃.Så godt skrevet;nå gikk jeg ett skritt videre. Tusen takk!!!

  • 26/06/2018
   Cathrine L Wilhelmsen

   Kjære Stine, så hyggelig! Det gleder meg langt inn i hjertet å høre! Lykke til på veien videre og håper bloggen min kan være til noe hjelp <3

 • 09/07/2018
  Marit

  Stor klump i halsen når jeg leser dette kjære fine Cathrine 💞🙏 Jeg er med – hele veien💪🌸Nå skal jeg vise det du skriver til barna mine. Stor sommerklem fra Marit🍓🍒☀️

  • 09/07/2018
   Cathrine L Wilhelmsen

   Å så fint å høre at du vil vise det til barna Marit! Du er jo en av de snilleste menneskene jeg kjenner og et fantastisk forbilde i deg selv for barna dine!. Stor sommerklem

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *